Am pomenit ieri in postarea despre rozmarin despre axa HPA si as vrea sa dezvolt un pic subiectul, care este foarte important pentru ca se refera la stres.
Este vorba despre axa hipotalamo-hipofizo-cortico-suprarenala si adaptarea la stres.Stim cu totii ca stresul produce dereglari in lant in starea generala a organismului. La inceput tulburarile sunt reversibile si numai functionale, mai tarziu daca nu se ia nicio masura, aceste tulburari se pot transforma in adevarate boli organice. Hans Selye, profesorul recunoscut ca "parinte al cercetarii stresului" este cel care a dezvoltat cel mai popular model referitor la stres - sindromul adaptarii generale.
Foarte pe scurt modelul lui Selye arata asa: Un factor este perceput de corp ca stresant. Prima reactie a corpului, reactia de panica, este recunoasterea pericolului si pregatirea pentru a-i face fata. Corpul raspunde prin producerea de hormoni pentru reactia lupta-sau-fugi si pentru mobilizarea de energie. Cand axa HPA functioneaza corespunzator, corpul are energia adaptiva adecvata pentru a gestiona stresul. Cand stresul tulbura echilibrul timp mai indelungat, corpul isi epuizeaza resursele.
Din momentul primei reactii de panica, hipotalamusul elibereaza CRH si transmite glandelor pituitare sa elibereze ACTH, care afecteaza glandele suprarenale. Acest raspuns este caracterizat prin activarea axei HPA. Glandele suprarenale elibereaza cortizol, DHEA, adrenalina si noradrenalina, pentru a pregati corpul pentru lupta sau fuga.
Acum cateva exemple din practica de cabinet:
- Oboseala cronica care se prezinta la cabinet este de cele mai multe ori semn de hiperactivare o perioada mai mare de timp a axei HPA, probabil cu epuizarea suprarenalelor. Factorii declansatori pot fi de natura psihoemotionala, dar nu numai - poate fi de exemplu si stres chimic (metale grele, poluanti, factori nutritionali etc.), care se pot observa in scanarea zyto. Pentru ca am avut ocazia sa aflu pe pielea mea ce inseamna oboseala cronica, stiu ce masuri serioase impune si ce in faza de revenire e prea mult si strica echilibrul instaurat.
- Anxietatea, atacurile de panica, reactiile excesive de aparare si de lupta, depresia, stresul post-traumatic - reflecta activitatea axei HPA hiperactivare/epuizare.
- Uneori factorii stresori nu mai sunt in prezent. Un exemplu, am avut ocazia sa stau de vorba si sa scanez o persoana care prezenta valori mari ale cortizolului, ale adrenalinei si DHEA. Nu erau prezenti factori de natura biochimica sau nutritionala care sa dea indicii asupra stresului careia nu ii facea fata. Din discutie am identificat in trecut episodul de stres emotional major care a produs mai multe perturbari in starea generala a organismului si datorita caruia axa HPA a ramas in stare de hiperactivare. Era inca nevindecat si viu in amintire, incat trezea reactii de aparare, de care persoana nu era constienta - sesiza doar ca este mai anxioasa si din cauza asta mai reactiva.
- Atunci cand construim un plan terapeutic, tinem seama de natura factorilor stresori - mai exista in prezent?, cum pot fi eliminati sau normalizati? Planul terapeutic care functioneaza cel mai eficient este cel interdisciplinar, masurile terapeutice pot include schimbarea stilului de viata, tehnici de relaxare a axei HPA - psihoterapie, hipnoza, tehnici de relaxare, de respiratie, masaj etc., alimente si suplimente cu efect adaptogen.
- Foarte utile de inclus in planul terapeutic sunt si uleiurile esentiale cu efect adaptogen. Acestea sustin un raspuns sanatos, echilibrat la stres si furnizeaza sustinere naturala pentru gestionarea stresului, regleaza functia sistemului nervos vegetativ, normalizeaza tonusul psihic si imbunatatesc starea generala a organismului. Uleiuri esentiale cu puternic efect adaptogen: bergamota, molid, cedru, smirna, ienupar, brad, rozmarin, pin, melaleuca, eucalipt. (De exemplu rozmarinul, despre care scriam ieri, are atat efect adaptogen puternic, cat si stimulator.) Busuiocul, cuisoarele, piperul negru, lavanda, grapefruitul etc. au efect adaptogen mediu.
sursa foto: https://www.sciencedirect.com