Pentru ca astazi sarbatorim Ziua Mondiala a Sanatatii, vreau sa impartasesc cu voi o viziune a terapiei cu care rezonez din toata inima. Este vorba despre o carte in care mi-am regasit dilemele si cautarile. Dar mai ales, mi-am gasit confirmari pretioase pentru modul cum am simtit sa imi transform in timp terapia si sa poposesc asupra fiecarui suflet si a fiecarei povesti. Cartea se numeste “Medicina lenta” de Victoria Sweet si este parcursul unui medic in cautarea unui mod mai uman de a practica medicina. Sper sa va inspire!
Pentru ca traim vremuri in care actul terapeutic tinde sa fie tot mai rapid si mai birocratic. Pentru ca avem solutii rapide de a adormi simptomele, cand nu avem timpul sa cercetam si sa ingrijim adevarata suferinta. Pentru ca vindecarea reala cere timp, rabdare, conectare si blandete cu noi insine. Si, cu tot dragul, stiu ca produc o dezamagire atunci cand spun la inceputul terapiei ca schimbarile reale necesita timp. “Tinctura de Timp”, asa cum ii spune Victoria Sweet in carte, este un factor esential in procesul de vindecare.
“Ceea ce stiam drept medicina se schimba. Se transforma in sistemul de ingrijire medicala si, cu cat suna mai linistitor acest nume, cu atat mai inconfortabil ma simteam eu. Stiam ca sistemul de sanatate devenea tot mai birocratic, ca medicii si asistentele aveau tot mai putin timp pentru a purta de grija pacientilor lor; petreceau tot mai mult din timp in fata unui ecran de computer, introducand informatii in sistem. Cand am inceput sa vad pacienti am inceput, de asemenea, sa-mi dau seama ca din aceasta versiune de medicina lipseste ceva. Explica multe, dar nu totul – anume ca pacientii se fac uneori bine de la sine; importanta relationarii; efectul vindecator al timpului. Am cautat in jurul meu un alt model pentru a-mi intelege pacientul si am gasit medicina premoderna.”
Textul cartii ne dezvaluie un parcurs pe care sigur il intelegem toti cei care iubim uleiurile esentiale – de la corpul vazut ca un computer la corpul vazut ca o planta; calea schimbului de tipul “a lua si a da” intre pacient si terapeut; hranirea lenta si medicina lenta; inspiratie si constientizari din medicina ayurvedica si din cea chineza; conceptul de “viriditas” din textele medicale ale sfintei Hildegard von Bingen, ceea ce inseamna puterea vindecatoare / vindecatorul interior care asteapta in interiorul nostru sa fie trezit.
Iata actul terapeutic – mestesug, stiinta si arta: “Simteam in propriul trup acea neliniste, acel sentiment de anxietate, de lipsa de armonie, si corectam, aproape inconstient, ce se dezacordase. Era ceva subtil, dar sub forma unui mod global de inregistrare a starii ei de sanatate sau de boala, nu ca modificari individuale, ci ca schimbare generala. Asa cum un muzician inregistreaza armonia unei piese muzicale, trupul meu, eu insami, invataseram cumva sa ne acordam la ea. Si daca reusisem asta cu un pacient – orice ar fi fost lucrul pe care il faceam – poate ca reuseam si cu altii.”
🌿🌿🌿
cu mult drag,
Monica Bors si echipa AromaTools SHOP