Descriere
"AROMATERAPIA. Beneficiile uleiurilor esențiale" de Fiorella Conti, ediție în limba română
Introducere
Aromaterapia este disciplina care exploatează proprietățile curative ale uleiurilor esențiale pure, atunci când acționează la nivel fizic, emoțional, psihic și spiritual asupra persoanelor, pentru a le vindeca dezechilibrele. Este o disciplină la fel de antică, precum istoria omului. Simțul olfactiv este instrumentul de percepție cel mai rapid de care dispune omul, iar mirosul este singurul stimul care ajunge la creier direct de la organul simțului, fără alte intermedieri. Inhalarea parfumului unei plante este, așadar, o formă foarte simplă și rapidă de aromaterapie.
De-a lungul mileniilor, bărbații și femeile s-au înconjurat mereu de plante aromatice și de flori, pentru că intuiau că parfumul acestora favoriza concentrarea, îi relaxa sau putea să vindece bolile cele mai comune și deranjante. În scurt timp, a fost descoperită acțiunea antiseptică și calmantă a anumitor extracte vegetale. „Solventul“ era reprezentat de uleiuri și de unguente în care părțile vegetale alese erau puse la macerat. Numai inventarea alambicului a permis obținerea uleiurilor esențiale prin distilare, tehnică utilizată până în prezent. Timp de secole, esențele parfumate au continuat să fie utilizate fie pentru a satisface simțurile, fie ca substanțe dezinfectante.
În secolul al XIX-lea, revoluția industrială și dezvoltarea chimiei au făcut ca medicamentele sintetice să înlocuiască aproape în totalitate preparatele de origine vegetală și minerală, întrerupând astfel o tradiție populară foarte veche.
În 1928, René Gattefossé, chimist și cosmetolog, a descoperit în laboratorul său, ca urmare a unei arsuri grave suferite la o mână, că uleiul esențial pur de lavandă avea proprietăți cicatrizante mai puternice și mai rapide decât orice alt preparat chimic cunoscut în acele vremuri. El a fost cel care a venit cu denumirea de „aromaterapie“, publicând în același an o carte cu titlu omonim.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un alt cercetător francez, Jean Valnet, îi vindeca pe răniți folosind preparate vegetale care aveau proprietăți antiseptice, cicatrizante și revitalizante. De atunci, uleiurile esențiale sunt considerate la fel ca și medicamentele puternice care se iau pe cale orală. Având în vedere concentrația lor înaltă de principii active, pentru a evita o utilizare imprudentă sau periculoasă, e bine ca folosirea lor, mai ales pe cale internă, să fie mereu supusă, în prealabil, opiniei unui expert în aromaterapie, a unui naturopat calificat sau a unui specialist în medicină tradițională.
Fiorella Conti
An apariție: 2016
Număr de pagini: 64
Cod ISBN: 978-606-8863-00-9
Coperta: Necartonată
Detalii produs
Produse similare


















